Lociranje kvara na hidrantskoj mreži ZEV

Istraživanje položaja instalacije

U rješavanju problema nekontrolisanog isticanja vode na hidrantskoj mreži, obratili su nam se predstavnici Zajednice etažnih vlasnika Ranka Šipke 78 B.

S obzirom da im nije bila dostupna dokumentacija i katastar podzemnih instalacija, bilo je neophodno izvršiti lociranje položaja pravca cjevovoda.

Lociranje kvara na hidrantskoj instalaciji

Instalacija vode

Lociranje je izvršeno detektorom instalacija, kablova i metalnih cijevi i precizno obilježene pronađene trase instalacija vode.

Nakon što je izvršeno otkopavanje instalacije uočeno je curenje vode na ulazu instalacije u objekat na položaju kod vodomjernog šahta. metoda korelacije

 

Daljnim radovima je utvrđeno curenje na oba dijela hidrantske mreže. Dijelovi vodovodne mreže vode prema ulazima u susjedne ulaze, a čija hidrantsta mreže se napaja sa istog vodomjera.

 

 

 

Lociranje geofonom

Metodom korelacije i preslušavanjem trase cjevovoda akustičnim detektorom zvuka – geofonom pronađen je kvar u poslovnom prostoru objekta.

Daljnim ispitivanjem i istraživanjem locirano je potencijalno mjesto drugog kvara na drugom dijelu hidrantske instalacije.Time je završen posao istraživanja gubitaka na hidrantskoj instalaciji ZEV-a.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *