Fabrika

Lociranje kvara u fabrici u Tesliću

Pregled i kontrola vodovodne mreže

Problem velikog gubitka na vodovodnoj mreži se pojavio u firmi “Eurometal”iz Teslića pri čemu smo kontaktirani da izvršimo pregled mreže i ustanovima mjesto puknuća. Izvršili smo prethodno vizuelni pregled i obilazak kruga fabrike, a s obziorm da nije postojala nikakva katastarska podloga sa ucrtanim položajem cjevovoda, bilo je potrebno isto istražiti. Takođe na osnovu dostupnih informacije koje su bile nepotpune bilo je potrebno sagledati i izvršiti provjeru za sve objekte, jer je od prvobitnog stanja fabričkog kruga izvršena podjela na dva odvojena privredna subjekta, sa samostalnim priključcima na vodovodnu mrežu.

Nakon izvršenih priprema i procjene obima posla, vršeno je trasiranje cjevovoda sa provjerom krakova napajanja za poslovne objekte, odnosno proizvodne hale. Odredivši položaj cjevovoda izvršen je pregled unutrašnje sanitarne i hidrantske instalacije. Takođe je pregledan vanjski prsten hidrantske mreže oko objekata u krugu fabrike, a preslušavanjem mreže uočena je približna dionica na spoljnom hidrantskom dijelu, gdje je postojala sumnja na kvar.

Fabrika
detekcija
Popravak kvara

Ispitivanje i lociranje kvara

Korelacijom je smanjeno područje na kojem se na osnovu rezultata mjerenja i ispitivanja nalazio kvar. Detaljnijom detekcijom uočen je šum na vodovodnoj mreži veoma slabog inteziteta, zbog same konfiguracije terena i tla koje je šljunkovito i koje apsorbuje zvukove, kao i materijala PVC cijevi na kojem se kvar desio. Nakon što je kvar lociran izvršeno je otkopavanje cjevovoda i otklanjanje kvara.

Prosječna potrošnja ovog privrednog subjekta po rezultatima očitanja vodomjera u periodu prije nego što se desio kvar je iznosila oko 4,6 m3. Pojavom kvara, a na osnovu očitanja vodomjera potrošnja je mnogostruko povećana i na dnevnom nivou za 24 sata je iznosila oko 83,3 m3.

Popravkom kvara dnevna potrošnja se vratila na normalni nivo od oko 3,5 m3.

Kvar

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *