A1 autoput

Inspekcija cjevovoda na autoputu A1 Sarajevo-Mostar

ISTRAŽIVANJE GUBITKA NA PROTIVPOŽARNOJ MREŽI

Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji između NMAqua sp Banja Luka i Hydra d.o.o Sarajevo , u toku novembra je izvršeno ispitivanje kvara na vodovodnoj mreži za protupožarnu zaštitu. Nakon utvrđenog gubitka na cjevovodu za protivpožarnu zaštitu na dijelu autoputa A1 Sarajevo – Mostar, angažovani smo od strane naših poslovnih partnera da izvršimo pregled, inspekciju i pokušamo naći problem. 

Radilo se o dionici cjevovoda 110mm u dužini od oko 600m, gdje je manipulacijom sektorskih zatvarača utvrđeno da postoji gubitak. Za ovaj posao nam je od opreme bilo neophodno da imamo ultrazvučni mjerač protoka i akustični detektor zvuka – geofon.

Nakon što smo u cjevovod, koji je bio zatvoren, pustili vodu preko redukcionog ventila, dobili smo pritisak koji je bio zadovoljavajući za rad sa geofonom. Upoznati smo od strane kolega koji su izvršili prethodno pripremu u smislu određivanja dijela cjevovoda na kojem postoji veliki gubitak, da puštanjem tog dijela mreže, rezervoar se veoma brzo isprazni.

A1 autoput
A1 AUTOPUT SARAJEVO MOSTAR

Zbog svega navedenog bilo nam je bitno da inspekciju i istraživanje gubitaka obavimo u što kraćem roku.

Kako bi smo dobili što precizniju sliku stanja i suzili krug na što manje rastojanje, vršili smo prvo mjerenje protoka ultrazvučnim mjeračem protoka na nekoliko mjernih mjesta duž navedene dionice od 600 mm.

Kada smo utvrdili približno mjesto mogućeg nekontrolisanog isticanja, jer smo na mjeraču protoka dobli podatak o veličini isticanja od oko 18,00 m³/h, izvršili smo preslušavanje tog dijela cjevovoda.

Specifičnost je bila u tome što se dobar dio dionice za koji smo pretpostavili da postoji isticanje cjevovoda pružao ispod vijadukta pored kojeg je prolazila cesta za jedan dio naselja. Kontrolom šumova na cjevovodu sa akustičnim detektorom smo ustanovili veoma slab šum i malu vibraciju na mostu u dužini od oko desetak metara.

Mjerenje protoka
Ultrazvučni mjerač AQF 2000
ULTRAZVUČNI MJERAČ PROTOKA AQF 2000

S obzirom na položaj kvara bilo je jasno da se mora izvršiti vizuelni pregled cijevi koja je bila postavljena na nosačima za konstrukciju sa donje strane mosta, jer bi se isticanje vode moralo biti vidljivo.

Vizuelnom kontrolom smo u obilasku utvrdili da se radi o isticanju iz cijevi profila 50mm, a koji je služio kao zimski ispust za pražnjeje cjevovoda hidrantske protivpožarne zaštite. Došlo je do pucanja kugla ventila od 2” na završetku cijevi i samim tim i nekontrolisanog isticanja, a koje je zbog položaja uz sami betonski stub mosta bilo teško uočiti sa veće distance.

Lociran kvar

S obzirom na okolnosti da smo morali brzo reagovati zbog vremenskog ograničenja i pražnjenja rezervoara, iza nas je bio još jedan veoma uspješno završen posao.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *