I Konferencija o komunalnoj hidrotehnici

I Konferencija o komunalnoj hidrotehnici

NOVE TEHNOLOGIJE IDEJE I DOSTIGNUĆA 

U organizaciji kompanija NMAqua iz Banja Luke, Hydrocontrol d.o.o. i Hydra d.o.o Sarajevo, te Kolektor iz Ljubljana, 17. i 18. marta u hotelu Kardijal u Tesliću, održana je 1 Konferencija o komunalnoj hidrotehnici.

Konferencijska sala

Na Konferenciji sa temom nove tehnologije, nove ideje i dostignuća, kompanije su pored predstavljanja svojih djelatnosti promovisala i primjenu inovativnih rješenja u svom radu.

Učesnici konferencije

Po pozivu, učešće u radu konferencije su uzeli i predstavnici 14 komunalnih vodovodnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine i predsjednik Udruženja „Vodovodi Republike Srpske“.

Učesnici I Konferencije

Tokom dvodnevnog rada mogle su se čuti zanimljive teme koje su predstavnici kompanija predstavili, a radi se o inovativnim rješenjima u izgradnji, popravci, mjerenjima i detekciji kvarova na vodovodnim sistemima.

KOLEKTOR  SISTEH d.o.o.

UTILIS – SATELITSKO SNIMANJE I OTKRIVANJE CURENJA VODE

Na ovoj konferenciji kompanija KOLEKTOR je puni značaj dala na prezentovanju nove tehnologije satelitskog snimanja- SAR analitike, firme UTILIS.

Kolektor prezentacija

Radi se o  pouzdanoj metodi daljinskog otkrivanja curenja u  vodovodnim mrežama, kanalizaciji i grijanju, kao i otkrivanja vodne zasićenosti tla na području saobračajne infrastrukture i građevinskog inženjeringa.

Ova tehnologija satelitskog snimanja se, koristi za Detekciju curenja i smanjenja vodnih gubitaka, za Prevenciju kontaminacije, Monitoring poplava i procjenu stanja cjevovoda, kao i u Programu zamjene cjevovoda.

Jedna od tema predavanja se odnosila i na Optimizaciju komunalne infrastrukture – OKI, a dio prezentacije odnosio se i na rješenja na kanalizacionoj mreži i pogonima za prečišćavanje otpadnih voda.

 

HYDROCONTROL d.o.o.

CCTV INSPEKCIJA KANALIZACIONIH CIJEVI

Prezentirajući usluge, kompanija HYDROCONTROL je predstavila tehnologiju CCTV inspekcije kanalizacionih cijevi sa vizuelnim pregledom, evidencijom kvarova i pregleda kućnih priključaka, što je, kako je naglašeno, veoma značajno kod preuzimanja ovih sistema na upravljanje i održavanje.

Hydrocontrol i Hydra

Ovaj put su predstavljeni i ULTRAZVUČNI MJERAČI PROTOKA AXIOMA, odnosno vodomjeri sa daljinskim očitanjem putem Lora Wan mreže. Inovativna rješenja poput velike preciznosti u mjerenju, pouzdanosti, dugotrajni rad, alarmi o pojavi kvara samo su, kako je rečeno, jedan dio nove tehnologije koja je u primjeni.

LIKLES PDL DATA-LOGGER je napredni industrijski loger i mjerač pritiska, protoka i drugih analognih i digitalnih veličina koji u ponudi nudi Hydrocontrol kao ovlašteni zastupnik u BiH.

 

HYDRA  d.o.o.

TEHNOLOGIJE HORIZONTALNOG BUŠENJA

Na konferenciji je kompanija Hydra predstavila i inovativne TEHNOLOGIJE HORIZONTALNOG BUŠENJA koje su veoma značajne i imaju prednost kod sanacije ili zamjene cjevovoda i kanalizacionih cijevi u urbanim sredinama sa pojačanim saobraćajem, skučenim prostornim uslovima i građevinama koje se nalaze pod posebnom zaštitom.

Prezentacija Hydra

 

U dijelu izlaganja kompanija Celab d.o.o koja je specijalizovana za terenska i laboratorijska ispitivanja građevinskih materijala i kontrole kvaliteta na infrastrukturnim projektima je predstavila standarde internacionalnog značaja CCTV INSPEKCIJE i zakonskih okvira, kao i standardizacije ispitivanja kanalizacionih cijevi, odnosno vodonepropusnosti istih.

 

 

 

NMAqua

AQUAWEB PROGRAM ZA NADZOR I PRORAČUN GUBITAKA NA VODOVODNOJ MREŽI

Kao inovativno rješenje u vodovodnim preduzećima NMAqua je predstavila program AquaWEB kao programsko rješenje koje omogućava jednostavan nadzor nad vodovodnom mrežom, tako što automatski vrši analizu podataka prikupljenih sa mjerača i preko indikatora gubitaka, koji su preporučeni od strane IWA u realnom vremenu prati se stanje tehničkih gubitaka u pojedinim zonama ili na cijeloj mreži. AquaWeb je potpuno konfigurabilna platforma, koja se može prilagoditi prema različitim potrebama vodovodnih preduzeća.

NMAqua prezentacija

Usluga korisničke obuke, formiranja i održavanja baza podataka u Quantum GIS softveru, koji je inače besplatan program, je takođe u ponudi firme NMAqua, kao i usluga obuke i rad sa mjernom opremom i treninga za analizu neprihodovane vode po IWA metodologiji. QGIS program prezentacija

U ponudi NMAqua su i namjenske spojnice za održavanje i popravak vodovodne mreže proizvođača Armas iz Srbije, koje su jedinstvene na tržištu sa velikim spektrom pokrivanja cjevovoda različitih materijala, bez zaustavljanja vode i značajnim uštedama u razlici cijena u odnosu na spojnice drugih proizvođača.

Nakon dvodnevnog rada uspješno je završena I Konferencija o komunalnoj hidrotehnici.

Na nivou organizatora i poslovnih partnera dogovoreno je da II Konferencija o komunalnoj hidrotehnici tematski bude posvećena smanjenju neprihodovane vode i gubitaka na vodovodnim sistemima.

Video izvještaj o radu I Konferencije o komunalnoj hidrotehnici možete pogledati OVDJE


Učesnici I Konferencije

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *